Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas. Z tej okazji chciałabym Wam złożyć życzenia. Życzę Wam, żebyście spędziły/li je w miłej oraz przyjaznej atmosferze, pełnej radości i miłości. Aby Wasze stoły mieściły same smaczne dania, a domy wasze zdobiły piękne świąteczne dekoracje.
Ponieważ motywem przewodnim Wielkanocy są jajka postanowiłam napisać przykładowe formy wykorzystania ich.
Maseczka na włosy z jajkiem.
1 żółtko mieszamy z olejkiem rycynowym lub nafta kosmetyczną. Papkę nakładamy na 30 minut na włosy, a następnie spłukujemy. Blondynki mogą dodać także sok z cytryny, dla odświeżenia koloru. Zabieg ten pozwoli wzmocnić włosy i nadać im pięknego blasku. Osoby, które nie posiadają aktualnie nafty kosmetycznej lub olejku rycynowego, mogą żółtko jajka zmieszać z odżywką lub maseczka, którą posiadają. Jajko wzmocni działanie maski.
Maseczka na twarz z jajkiem.
Do miseczki z jajkiem dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek. Maseczkę nakładamy na twarz i trzymamy około 15 min. Osoby z tłustą cerą mogą dodać kilka kropel soku z cytryny. Twarz będzie odświeżona i promienna.
Sos z jajkiem
Na moim Wielkanocnym stole zawsze gości sos z jajkiem, który moim zdaniem świetnie komponuje się z wędlinami. Sos można stworzyć w kilka minut. Ugotowane jajko, kroje w kosteczkę. Następnie do miseczki nakładam 100 g majonezu i tyle samo chrzanu. Całość mieszam i dodaje pokrojone jajko. Stosunek majonezu do chrzanu może być różny, w zależności czy wolimy aby nasz sos był łagodny czy bardziej ostry. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem.