Witajcie kochani,
Dziś podam Wam przepis na sałatkę błyskawiczną. Stała się ona moim częstym gościem na talerzu.
Do przygotowania sałatki potrzebujemy:
SAŁATĘ
Rodzaj sałaty uzależniony jest od naszych preferencji smakowych. U mnie goszczą różne: masłowa, lodowa, pekińska (rzadziej), rukola.
Chlorofil zawarty w sałacie nie tylko nadaje jej zielony kolor ale także działa bakteriobójczo, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcję oraz przyśpiesza gojenie. Bogata jest ona również w przeciwutleniacze tj luteine i zeaksantyne. Dostarcza do organizmu kwas foliowy, witaminy grupy B, witaminę E, witaminę C, potas, żelazo, mangan, magnez, kwasy organiczne oraz antynowotworowe indole. Sałata wzmacnia system nerwowy, odkwasza organizm oraz poprawia trawienie.
Pamiętajmy, że sałatę należy rwać, a nie kroić! Krojąc sałatę niszczymy cenne wartości.
POMIDORY
Pomidory stanowią bogate źródło witamin. Zawierają witaminy: C, K, E, B3, B6, kwas foliowy i biotynę. Dostarczają one także składników mineralnych tj.potas, magnez, miedź i mangan. Owoce te zawierają cenny antyoksydant-likopen. Pomidory są niskokaloryczne o działaniu alkalizującym. Polecane są przy wielu dietach oraz chorobach tj cukrzycy, zapaleniu stawów, dnie moczanowej, chorobie nerek i serca.
KIEŁKI BROKUŁA
Kiełki zawierają większe ilości witamin niż w „dorosłej” roślinie. Zawarty w kiełkach sulfofran ma działanie przeciwnowotworowe. Kiełki brokuła obniżają również ciśnienie krwi oraz wzmacniają układ nerwowy i odpornościowy.
Polecane są osobom cierpiącym na choroby układu krwionośnego, po udarach mózgu oraz wrzodach żołądka. Do swojej sałatki za każdym razem dodaję kiełki innych roślin.
NATKĘ PIETRUSZKI
Natka pietruszki zawiera żelazo, witaminę C, E , beta-karoten i kwas foliowy. Substancje te sprawiają, że poprawia ona wygląd skóry oraz wzrok. Ponadto zawiera sole mineralne tj: potas, magnez, fosfor, cynk, wapń,miedź i mangan. Działa odtruwająco i moczopędnie. Listki pietruszki odświeżają oddech.
AWOKADO
Chcąc wzbogacić swoja sałatkę w „dobre tłuszcze” dobrze jest dorzucić do swojej sałatki awokado. Awokado dostarcza do organizmów nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Bogate jest także w witaminę E, A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Zawiera ono takie substancje mineralne jak: fosfor, wapń i potas. Błonnik zawarty w awokado zapobiega skokom cukru.
Dzięki zawartości antyoksydantów, awokado obniża ciśnienie krwi, działa antystarzeniowo, wspiera wątrobę oraz system nerwowy. Awokado polecane jest u osób z chorobami jelitowymi oraz cukrzycy.
ZIARENEK CZARNUSZKI
Właściwości czarnuszki są olbrzymie. Te niepozorne ziarenka zawierają: fosfolipidy, fitosterole, flawonoidy, saponiny, białka, węglowodany oraz cenne alkaloidy. Czarnuszka wykazuje działania: antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne i ochronne. Ziarenka czarnuszki polecane są przy większości chorób.
JAJKA
Aby uzupełnić swoją sałatkę w białko dodałam do niej jajko. Bogate jest ono również w
witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12. Zawiera ono także składniki mineralne tj: fosfor, potas, wapń, żelazo magnez, miedź, cynk oraz selen. Zawarty w żółtku beta-karoten i luteina chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem, zwyrodnieniom planki żółtej a także wspomagają wzrok.
Wszystkie składniki kroimy na drobne kawałeczki (sałatę i pietruszkę rwiemy) i mieszamy. Sałatka jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Ponadto stanowi cenne źródło witamin. Ja taką kompozycję (czasem lekko zmienioną m.in. np. z dodatkiem papryki, rzodkiewki) jadam na śniadania i kolacje.
Smacznego!
A Wy jakie sałatki robicie najczęściej?