Cześć Kochane!
Dieta jest ważnym elementem w utrzymaniu odpowiedniej kondycji włosów. Oczywiście za ich stan odpowiadają również inne czynniki tj geny, stan zdrowia (w tym przebyte choroby i stres) czy codzienna ich pielęgnacja. Na geny które posiadamy wpływu nie mamy, tak więc pozostaje nam poprawa stanu zdrowia oraz pielęgnacja. Rynek proponuje nam wiele produktów na wypadanie, wzmocnienie, blask czy porost włosów. Kosmetyki te jednak działają tylko zewnętrznie, dając jedynie wrażenie ładniejszych włosów (tj nabłyszczanie-które „zmywa się” wraz z produktem czy łatwość rozczesywania bo „chwilowo wygładzają” włosy). Nieliczne pobudzają skórę głowy i wspomagają (szybszy) porost włosów. Dlatego najłatwiejszym i najbardziej skutecznym środkiem jest dieta. Zdrowe odżywianie wpłynie nie tylko na stan naszych włosów ale także poprawi nasze ogólne samopoczucie. Nasze posiłki – wzbogacone w różne składniki mineralne, witaminy, białka, tłuszcze- komponujmy w taki sposób żeby były smaczne, zdrowe oraz cieszyły oko.
Poniżej zamieściłam tabelkę w której przedstawiłam podstawowe składniki mineralne, witaminy i kw. tłuszczowe których obecność pozytywnie wpływa na stan naszych włosów oraz przykładowe przepisy dań i koktajli na zdrowe włosy.
Składniki mineralne i witaminy
|
Funkcje
|
Skutki niedoboru
|
Gdzie występuje?
|
Żelazo
|
Poprawia strukturę włosów
Wspomaga transport erytrocytów,niosących niezbędne do wzrostu substancje odżywcze |
Łamliwość włosów
|
Mięso wołowe
Mięso drobiowe Kakao Suszone morele |
Cynk
|
Ogranicza wypadanie włosów
|
Przesuszenie włosów
Wypadanie włosów Łamliwość włosów |
Orzechy
Mąka pełnoziarnista Owoce morza |
Miedź
|
Odpowiada za zawartość pigmentu we włosach-kolor jest bardziej wyrazisty
|
Wczesne siwienie włosów
Blaknięcie koloru (szarzenie) |
Grzyby
Banany Orzechy Prod. pełnoziarniste |
Siarka
|
Odpowiada za utrzymanie właściwej struktury łodygi włosa- elastyczność
|
Łamliwość włosów
Brak elastyczności |
Cebula
Rzodkiewka Brokuły |
Witamina A
|
Odnawia strukturę komórek
Wzmaga produkcję keratyny Poprawia stan skóry |
Łysienie
Powolny wzrost włosów |
Marchew
Szpinak Brokuły Ryby Wątróbka |
Witamina B5
|
Poprawia pigmentacje
Wpływa na jakość skóry Nadaje połysk włosów |
Wypadanie włosów
Wczesna siwizna |
Drożdże
Pomarańcze Jaja |
Witamina B7/ H (biotyna)
|
Hamuje nadmierna pracę gruczołów łojowych
|
Łupież
Przetłuszczające się włosy |
Kraby,
Grzyby migdały Brązowy ryż Mąka pełnoziarnista Sardynki |
Witamina C
|
Bierze udział w syntezie kolagenu
|
Brak elastyczności włosa
matowość |
Kapusta
Porzeczki Cytrusy, Papryka |
Witamina E
|
Chroni przed uszkodzeniami
Rozszerza naczynia krwionośne niosące składniki odżywcze |
Wypadanie włosów
Zła kondycja włosów |
Zboża
Orzechy Jaja |
Kwasy omega3
|
Zapobiega wypadaniu włosów
|
Utrata włosów
Choroby który włosów np. łupież |
Ryby
Orzechy Siemię lniane Nasiona chia |
Koktajl to najszybszy i najprostszy sposób odżywienia organizmu. W naszym blenderze mogą znaleźć się praktycznie wszystkie owoce, warzywa i zioła . Łatwiej jest zjeść/ wypić koktajl zrobiony z paru owoców lub warzyw niż zjeść te składniki pojedynczo jeden za drugim. Oczywiście nie zawsze nasze koktajle wyglądają najładniej (szczególnie te z jabłkiem czy zielonymi warzywami) ale za to dodają nam zdrowia i urody.
Do moich ulubionych koktajli należą:
Koktajl 1
Kroimy mango i rwiemy liście pietruszki. Całość wrzucamy do blendera, dodajemy siemię i/lub orzechy i blendujemy. Na koniec zdobimy nasz koktajl migdałami, siemieniem lnianymi lub miętą.
Koktajl 2
Jabłko kroimy i wyciągamy gniazda nasienne ( skórkę obieramy opcjonalnie- pomimo witamin pod skórka, na mnie jakoś dziwnym trafem lepiej działają obrane jabłka). Banana, natkę selera i pól awokado kroimy. Wrzucamy wszystkie produkty do blendera, dosypujemy łyżkę siemienia lnianych i całość blendujemy.
Ja zjadam koktajle w różnych kombinacjach owocowych. Do koktajli warzywnych jakoś ciężko mi się przyzwyczaić. Jednak są one niejednokrotnie bogatsze w więcej składników poprawiających wygląd włosów niż te owocowe.
Oczywiście jeśli chcemy aby nasz koktajl był bardziej płynny dodajemy do niego wody mineralnej, kokosowej, różnego rodzaju mlek lub jogurtów. Mi odpowiada bardziej gęsta konsystencja więc rzadko dodaje „płynny” składnik.
Gdy przygotowujemy nasze dania powinniśmy próbować tak je skomponować aby zawierały jak najwięcej składników które potrzebujemy. Oto moja propozycja na śniadanie, obiad i kolację.
ŚNIADANIE
Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i pszenne, orzechy (wszystkie się nadadzą oprócz ziemnych) rodzynki oraz suszone owoce. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do naszego musli. Opcjonalnie można dodać jogurtu bądź mleka.
OBIAD
Kasza jaglana z kurczakiem i warzywami.
Cebulę oraz pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i dajemy na patelnię. Jak cebula troszkę zmięknie dodajemy pokrojone: paprykę brokuły i pomidory. Pieprzymy i solimy do smaku. Gdy mięso nam się już prawie „udusi” w pomidorowym sosie z warzywami, gotujemy kasze jaglaną. Kaszę wykładamy na talerz i polewamy warzywami.
Opcja dla leniwych: Gotujemy kasze jaglana i przygotowujemy kupione „warzywa na patelnię”. Dodajemy pomidory, aby utworzyły nam sos. Całość łączymy i jemy. Danie to będzie miało mniej wartości niż zrobione ze świeżych warzyw, ale będzie równie smaczne.
KOLACJA
Przygotowujemy pełnoziarniste pieczywo, dajemy kawałki łososia i tworzymy z nich kanapki. Zdobimy je krążkami z pora .
Oprócz tego co warto jeść należy również pamiętać czego unikać. Do takich produktów należą m.in.:
- mocne kawy i herbaty
- słodycze i nadmiar owoców zawierających duże ilości cukrów (banany, winogrona w tym rodzynki)
- alkohol
- tłuste potrawy i fast food’y
- nadmiar spożywanych szczawianów (szczawiu, szpinaku, botwinki, rabarbaru)
Produkty te utrudniają przyswajanie mikro i makroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Oczywiście oprócz posiłków nie powinniśmy zapominać o odpowiednim nawodnianiu organizmu. Oprócz wody, którą powinniśmy przyjmować w odpowiednich ilościach ( ok 2 l dziennie) warto także wypijać napary z różnych ziół ( skrzypu, pokrzywy, łopianu, chmielu, tartaku, nagietka itp.)
Chcąc mieć zdrowe włosy musimy mieć „zdrowe wnętrze” dlatego warto zmienić nasze dotychczasowe menu na zdrowsze. W obecnych czasach dostęp do większości produktów jest bardzo łatwy, co powinno stać się kolejnym motywatorem do pozytywnych zmian.
A Wy macie jakieś sprawdzone dania na piękne włosy?