Walentynki to świetna okazja, by pomimo ciągłego zabiegania i braku czasu usiąść z ukochaną osobą i uroczyście spędzić z nią wspólne chwile. Wiadomo, że o miłość trzeba dbać codziennie a nie tylko raz w roku, ale spędzenie czasu z ukochana osoba w tym wyjątkowym dniu, pozwoli podtrzymywać wzajemne uczucie.
Sposobów na udane Walentynki jest wiele. Jedni wybierają tradycyjnie kino, inni wspólny spacer lub wyjazdy, a jeszcze inni niecodzienną kolację.
Dla tych, którzy planują spędzić Walentynki w domowym zaciszu, proponuje przygotowanie romantycznej kolacji.
Kolacja przy blasku świec i nastrojowej muzyce pozwoli stworzyć niepowtarzalny klimat, dla uczczenia wspólnej miłości.
Moją propozycja na romantyczna kolację jest indyk w ziołach i sosie żurawinowo – imbirowym z ryżem i zestawem sałat.
Składniki:
- 2 torebki ryżu brązowego
- 300 g indyka
- 250 g kandyzowanych żurawin
- mały kawałek imbiru
- zestaw sałat
- mieszanka ziół
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Torebki z ryżem wrzucamy na osolona wodę i gotujemy ok 30 min.
Indyka kroimy w plastry i obtaczamy je w ziołach. Następnie smażymy na wolnym ogniu, przewracając co jakiś czas.
Żurawiny myjemy, zalewamy małą ilością wody i gotujemy. Po zagotowaniu żurawiny odsączamy je, przekładamy do blendera i miksujemy. Następnie zmiksowane żurawiny przekładamy do garnka z poprzednio odsączona wodą. Imbir ścieramy na tarce i dodajemy do żurawin. Całość gotujemy na małym ogniu, a gęstość sosu regulujemy dolewając wody.
Ugotowany ryż wyciągamy z torebki i wykładamy na talerz. Dodajemy sałatę oraz usmażone plastry indyka i polewamy sosem.
Doskonałym dopełnieniem kolacji będzie czerwone wino.
Smacznego!